Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 25. 14:09, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A diktátor unokahúga Obamára szavazna

A diktátor unokahúga Obamára szavazna

Fidel Castro unokahúga egy kaliforniai konferencián beszélt igazságosságról és a melegek jogairól.

„Én Obama elnökre szavaznék – magyarázta Mariela Castro, Raul Castro lánya San Franciscóban, ahová egy tudományos konferencia alkalmából érkezett. – Őszinte ember, ami a szívén, az a száján.” A kubai diktátor unokahúgának azért is szimpatikus Obama, mert sokat tett a kubai–amerikai kapcsolatok javulásáért, és lazított a szigetországot érintő tiltó intézkedéseken. Castro szerint azonban ez még nem elég. „Nem szabad hagyni, hogy néhány bűnöző” – azaz a kubai menekültek – „megakadályozza, hogy a két ország értelmes kapcsolatot ápoljon. Rengeteg közös vonásunk van. Ne hagyjuk, hogy szétválasszanak minket”. Castro arra is kitért, le kell számolni az elavult „patriarchális és homofób” kultúrával, mert csak így lehet elérni a „közös célt, a szocializmus révén bekövetkező emancipációt”.

A kubai diktátor unokahúga komoly vitát okozott az Egyesült Államokban, republikánus és demokrata politikusok egyaránt tiltakoztak vízumkérelmének elfogadása ellen. Bob Menendez kubai származású szenátor a „demokrácia ellenfelének” nevezte a látogatót, támogatói azonban azzal érveltek, Castro a rendszer lágyabb vonulatához tartozik, ráadásul számos reform is fűződik a nevéhez – többek között az azonos nemű párok egybekelését engedélyező törvényjavaslat. A San Franciscó-i konferencián is ebben a témában tart majd előadást Politikai kitekintés a szexuális különbözőségre címmel.

(The Miami Herald, miamiherald.com)

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.