Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Szeptember 24. 12:44, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A csúcsvezetésbe kerülhet Kína legbefolyásosabb asszonya

A csúcsvezetésbe kerülhet Kína legbefolyásosabb asszonya

Kína történelmében először Liu Jen-tung (Liu Yandong) személyében nő kerülhet az ország legfelső vezetésébe - a jelenlegi államtanácsost hétvégi számában az amerikai Fortune magazin a világgazdaság tíz legbefolyásosabb asszonya közé választotta.

Makulátlan a múltja, kiterjedt kapcsolatrendszerrel és a legmagasabb rangú patrónusokkal rendelkezik - jellemzik legtöbbször Liut a kínai és a nemzetközi sajtóban. Az idén 67 éves asszony a Kínai Kommunista Párt (KKP) 25 fős politikai bizottságának - a szélesebb értelemben vett legfelső vezetésnek - egyetlen hölgyként jelenleg is tagja, s a találgatások szerint az ősszel esedékes hatalomátadás során akár a politikai bizottság 7-9 tagú, a legnagyobb hatalmat jelentő állandó bizottságába is esélyes. A kínai interneten keringő képek többségén Liu döntő befolyással rendelkező külföldi politikusokkal - így többek közt Hillary Clinton jelenlegi és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszterrel, Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, ázsiai, afrikai, európai miniszterelnökökkel és az Európai Bizottság több biztosával - látható a világ számos pontján. A róla szóló leírások kemény, határozott személyiségként jellemzik, ugyanakkor egy vezetőktől szokatlanul közvetlen ember képét rajzolják meg. A vegyészmérnöki, szociológus és jogi képzettséggel rendelkező Liu politikailag támadhatatlan, mivel a KKP-n belül egymással versengő legnagyobb frakciókhoz is kötődik. Bekerülése a legfelső vezetésbe több szempontból is jelzésértékű lehet. Egyfelől a párt fejlődésre, változásra való képességét és hajlandóságát mutatná, Liuval ugyanis egy kimondottan liberális, a nemzetközi kapcsolatok építése felé nyitott személyiség érkezne a vezetésbe. Másfelől a vezetés által sokszor hangsúlyozott, ám mindezidáig a retorikai fordulatokon túl nem lépő, a nemek közti egyenlőség gyakorlatba ültetése felé tett első igazán fontos lépést jelenthetné.
A csúcsvezetésben Liu a Népi Politikai Tanácskozó Testület elnöke lehet. Esélyeit ugyanakkor csökkenti, hogy korábban nem kapott szerepet egyetlen tartomány vezetésében sem,és viszonylag előrehaladott kora csupán egyetlen ötéves terminus betöltését tenné lehetővé.

Címkék: Kína-társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.