Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 11. 14:30, péntek | Belföld
Forrás: MNO

A balkezesség nem a génjeinkben van

A balkezesség nem a génjeinkben van

A világ népességének körülbelül 10 százaléka balkezes, de más okból kifolyólag, mint eddig gondoltuk.

John Armour professzor és Dr. Angus Davison, a Nottinghami Egyetem kutatói, valamint Chris McManus, a University College London professzora a Heredity szaklapban megjelent tanulmányukban kizárták, hogy erős genetikai meghatározója lenne a jobb- vagy balkezesség kialakulásának. Kutatásukhoz közel kétezer ikerpár genomját elemezték, mégsem tudtak kimutatni olyan erős genetikai tényezőt, ami meghatározná a jobb- vagy balkezességet.

Ha a genetikai domináns szerepet játszana a kézhasználat meghatározásában, a szakértők véleménye szerint eltérést lehetne látni a genom azon részén, amely ezt befolyásolja. A kutatás azonban nem támasztott alá ilyen összefüggést. Eredményeik ellentmondanak az Oxfordi Egyetem MRC Funkcionális Genomkutató Intézete által a közelmúltban készített kutatásnak, amely azt mutatta, hogy jelentős összefüggés fedezhető fel a jobb- és balkezességgel a PCSK6 génben. Az oxfordi professzorokat azonban nem tántorították el a legújabb eredmények, mert szerintük ezek a tényezők bizonyára meglehetősen gyengék, nem választás vagy tanulás kérdése.

William Brandler, a genetikai összefüggést kimutató korábbi kutatás vezető szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy eredményeik nem magyarázzák teljes mértékben a bal- és jobbkezesség váltakozását a népesség körében. „Az emberi viselkedés összes aspektusához hasonlóan a természet és a nevelés itt is együtt jár” – magyarázta Brandler. – A jobb- vagy balkezesség kialakulását a gének, a környezet, és a jobbkezesség felé irányuló társadalmi konvenció keveréke befolyásolja.”

Címkék: balkezesség, gén, kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk