Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Február 07. 17:56, kedd | Belföld
Forrás: mti

95 éves lett a sportriporter legenda, Szepesi György

95 éves lett a sportriporter legenda, Szepesi György

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötték Szepesi György legendás sportriportert kedden a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesületben.

Az ünnepi eseményen elsőként az Olimpiai Bajnokok Klubja nevében Ihász Kálmán köszöntette Szepesi Györgyöt, aki 1948-ban tudósított először az ötkarikás játékokról, és aki a keddi köszöntőn is hangoztatta: számára örök szerelem a mikrofon.

"Gyerekkoromban te voltál az, aki (...) megszerettette velem a sportot. Úgy érzem, nemcsak a magyar labdarúgás, hanem az egész ország megköszönheti neked, hogy elhoztad nekünk a sportot és az asztalunkra tetted" - mondta Ihász Kálmán.

Ezt követően Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének nevében üdvözölte régi jó barátját, akivel - és Ambrus Miklós kapussal közösen - felelevenítették az 1964-es tokiói olimpiai finálé legszebb pillanatait. A szovjetek ellen 5-2-re megnyert fináléban hangzottak el Szepesi legendássá vált szavai: "Lőj, lőj, lőj! Lőj Dömötör! Lő, góóól!". Ezt a meccsrészletet az ünnepség során hangfelvételről is bejátszották.

Ezután Tar László olvasta fel a Szepesi Györgyöt méltató írást, amelyben három olimpiai bajnok, Kárpáti György, a gerelyhajító Németh Miklós és a futball-legenda Puskás Ferenc jellemezte néhány mondatban a kiváló sportriportert.



Szepesi György első magyar sportújságíróként kapta meg a Gerevich-díjat, birtokosa az Orth György-díjnak, az Aranytollnak. Kodály Zoltán közművelődési díjat vehetett át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kuratóriumától. 2004-ben a Prima Primissima-díj kitüntetettje lett, és ugyanebben az évben a Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal jutalmazta. Birtokosa a NOB Olimpiai Érdemrend ezüst fokozatának, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének is. 1995-ben szűkebb pátriája, Budapest XIII. kerülete, majd 2005-ben a főváros is díszpolgárává avatta. 2012-ben az újonnan alapított Magyar Sportsajtó Halhatatlanja díjat és a Magyar Olimpiai Bizottság sajtóbizottságának Média-különdíját vehette át. 2016-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Életműdíját kapta meg. A róla elnevezett Szepesi-díjat, amellyel a hazai újságírás és sportújságírás egyik meghatározó alakját díjazzák, először 2015-ben adták át.

Az ünnepségen köszöntötték 85. születésnapja alkalmából Som Ferencet, a Ferencváros korábbi válogatott kézilabdázóját, későbbi sportvezetőjét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során