Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Július 10. 17:33, szerda | Életmód
Forrás: http://www.femina.hu

7 dolog a lekvárfőzésről, amit rosszul tudsz-könnyebb mint hiszed

7 dolog a lekvárfőzésről, amit rosszul tudsz-könnyebb mint hiszed

Nagymamáink idejében még elképzelhetetlen volt, hogy félmázsányi gyümölcs és óriási lábasok nélkül állj neki a lekvárfőzéshez, de szerencsére ez már a múlté, és egy hirtelen ötlettől vezérelve bármikor nekivághatsz.

Az ízesítéshez használj a hagyományostól eltérő fűszereket, egy kis frissítő menta például szinte mindenféle főzetnek jól áll!

Tévhit 1: hosszadalmas
Talán az első és legfontosabb tévhit, ami miatt rengetegen inkább neki sem állnak ennek a folyamatnak, az az, hogy rettentő hosszadalmas tevékenységről van szó, temérdek macerával. Nos, ez egyáltalán nem igaz.

Ha szeretnéd, alig egy óra leforgása alatt kész lehetsz például néhány üvegre való baracklekvárral: csak forrázd le a gyümölcsöt, add hozzá a cukrot, forrald fel, keverd pár percig, és már töltheted is üvegekbe! De ha nem ezt a módszert választod, a sűrítést és elkészülést meggyorsíthatod némi pektinnel is.

Tévhit 2: csak sérült gyümölcsből jó
Sokan gondolják úgy, hogy ahogy a pálinkához, úgy a lekvárhoz is megfelelő a kicsit sérült, ütődött gyümölcs, ez sem igaz ebben a formában. Tény, hogy érett darabokra van szükséged, de az is nagyon fontos, hogy egészséges darabokat válassz a lekvárhoz!

Tévhit 3: cukor nélkül nem az igazi
Kezdő és kevésbé kezdő lekvárfőzők között elterjedt nézet, hogy cukor nélkül nem lesz igazi a végeredmény, azonban ha nem vagy nagyon édesszájú, nyugodtan rábízhatod magára a gyümölcsre az ízesítést, esetleg készítheted mézzel, ami még mindig jóval egészségesebb, mint a kristálycukor.

Tévhit 4: óriási fazék kell hozzá
Csak hatalmas üstökben, ipari mennyiségben készíthető a lekvár, legalábbis sokak szerint, pedig ha csak épp megjön a kedved, hogy kipróbálj valami újat, készíthetsz akár két kis befőttesüvegnyit is, aminek nagy előnye, hogy bármikor frisset főzhetsz és kísérletezhetsz is, tehát felejtsd el az óriási edényeket!

Tévhit 5: csak nyáron lehet
A lekvárfőzés szezonalitása is megkérdőjelezhető, ha épp télen jön meg hozzá a kedved, akkor akkor kell elkészítened, erről érdemes azonban előre gondoskodnod: bespájzolni friss gyümölcsökből, megpucolni őket és saját kezűleg lefagyasztani, így bármikor lesz otthon alapanyagod a művelethez.

Tévhit 6: csak egyféle gyümölcsből jó
Többnyire egyféle gyümölcsből főz mindenki lekvárt, de te lépj túl ezen, és kombináld a természet kincseit, remek új ízeket kreálva ezzel, szerencsére a variációk és az ízek száma végtelen, így csak a te fantáziádra van bízva, hogy mit mivel és hogyan keversz.

Tévhit 7: csak gyümölcsből készülhet lekvár
Végül, de nem utolsósorban az is elterjedt nézet, hogy csak gyümölcsből főzhetsz lekvárt, pedig jó néhány zöldség alkalmas arra, hogy ilyesmit készíts belőle, és meglepd vele magadat és vendégeidet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.