Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Július 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

60 ezren várnak operációra

60 ezren várnak operációra

Az országos várólista-nyilvántartás alapján több mint 58 ezren várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) június végi adatai szerint az előjegyzett - akik saját kérésükre a lehetséges ellátási időponthoz képest egy későbbit kértek - és a várólistán lévő betegek száma a szürkehályog-szemműtét esetében a legnagyobb, erre a beavatkozásra csaknem 27 ezer embert regisztráltak, ez majdnem ezerrel több a januárban dokumentáltnál - számol be a Magyar Nemzet.

A sorban a következő a térdprotézis-operáció, amelynél nagyjából 9900 a várakozók száma. Itt valamelyest rövidült a várólista az év elejéhez képest, akkor 10 270 beteget tartottak nyilván. A csípőprotézis-műtétre feliratkozók száma csaknem eléri a 8400-at, ám ez esetben is több százzal kevesebben vannak, mint korábban. Az utóbbi két beavatkozásnál az év elején csaknem 1,6 milliárd forintos forrás érkezett a várólista rövidítésére, ebből a pénzből a legrégebben várakozó 1300 beteget tudták megoperálni - emlékeztet a lap.

Az OEP adatai alapján jelentősen megugrott a mandula-, orrmandula-műtétre regisztráltak aránya: jelenleg 2450, az év első hónapjában tapasztalthoz képest ezerrel több ember várja, hogy sorra kerüljön. A szívkatéteres kezelések esetében több mint 2300 beteget tartanak nyilván, és hasonló a szám az epekövesség miatti beavatkozásoknál is (több mint 2200). Utóbbinál szintén valamelyest javult a helyzet. A valamilyen sérvműtétre várók száma több mint 3000, gerincstabilizáló operációért pedig csaknem kilencszázan állnak sorban. Utóbbira az év elején - szintén egy kormányzati döntés nyomán - 860 millió forint érkezett - írja az újság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el