Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Május 21. 14:18, hétfő | Helyi
Forrás: bicske.hu

31.Bicskei Napok

31.Bicskei Napok

Tessely Zoltán Polgármester Úr nyitóbeszéde

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégeink!

Bicske az elmúlt években, azt az egyértelmű és nemes célt tűzte ki maga elé, hogy a környező településekkel való kapcsolatában a barátságos, befogadó, segítőkész; a sok tekintetben jobb lehetőségekkel bíró, de azon lehetőségeit mindég megosztani kész szomszédként tölthessen be szerepet, a Bicske vonzáskörzetében élő települések lakosságának szemében.
Ezért tartjuk fontosnak, hogy a városunkban elérhető magasabb színvonalú szolgáltatások elérjék a szomszédos települések lakosságát is.
Fejlesztésinknek mindég az itt élők elvárásai voltak a középpontjában. Így volt ez az egészségügyi ellátás területén, amikor a szakorvosi ellátást egynapos sebészeti és nappali kórház funkciókkal korszerűsítettük, vagy amikor magzati szívhangvizsgáló és atroszkópos műtétek elvégzésére szolgáló gépek beszerzésével és a várakozó listák országos viszonylatban is páratlan lerövidítésével igyekszünk mindenki számára elérhető, színvonalas szolgáltatást nyújtani egészségügyi intézményünkben, a Bicskei Egészségügyi Központban.
Ezért tartjuk fontosnak a közlekedés és infrastruktúra fejlesztés kérdését településünkön. Törekvéseinkkel igyekszünk egy különböző közlekedési ágakat összekötő, modern közlekedési csomópont kialakítását elérni Bicske nagyállomás területén. Most, az európai forrásból finanszírozott tanulmánytervek elkészítése zajlik, melyekben korszerű várakozó terek, parkolási lehetőségek és szolgáltató központ kialakításán kívül megvalósulna a közvetlen összeköttetés a Váli-völgy, valamint Csákvár és környéke településeivel; és a 150 éves típustervek alapján épült, de az eocén programban lerombolt, valamikori patinás vasútállomás épület egy része, vagy egésze is újjáépítésre kerülne. A beruházás az elővárosi vasúthoz való jó hozzáférést lesz hivatott biztosítani a Bicskén és környékén élők számára. Igaz, amíg e szép tervek megvalósulhatnak, még bizonyosan sok víznek kell lefolynia a Szent László folyón, de addig is jelentős eredménynek értékelhetjük a közlekedésfejlesztés területén, hogy végre visszakerülhettek a helyi és helyközi buszmegállók a bicskei Kossuth térre, a Vajda Gimnázium elé.
Törekszünk arra is, hogy minél több látogatót csalogassunk városunkba és ezzel a környékre is. Pálffy Istvánnak, Bicske és környékéről készült Pannónia szíve című könyvét is ezért készítettük el és ez az oka, hogy pályázatot nyújtottunk be Bicske központjának vonzóbbá tételére is. A beruházással megújulnának a központ egyházi épületei és a hivatalos ügyeinket is korszerűbb körülmények között bonyolíthatnánk. A környéken megtermelt mezőgazdasági termékek pedig, a létrejövő vásárcsarnokban, közvetlenül a termelőtől válnának megvásárolhatóvá.
Oktatási rendszerünket is azért alakítottuk át, hogy azt, az emelt szintű magyar és matematika oktatás, a kiemelt nyelvoktatás és a felsős szaktantermi rendszer segítségével vonzóvá tehessük, a magas színvonalú oktatás mellett elkötelezett családok részére, térségünkben.
Zánkai üdülőtáborunk kapui is nyitva állnak minden érdeklődő közösség részére a városunk kapuján innenről és túlról egyaránt.
A sport területén is igyekszünk csábító szolgáltatást nyújtani. Ezért hoztuk létre a teljes leendő járást szolgáltatásaival lefedő tanuszodánkat, melyet a nagyközönség számára is megnyitottuk a délutáni órákban és a hétvégi napokon, annak wellness részlegével együtt. De ezt célozzák fejlesztési elképzeléseink a BTC sporttelepén is; új műfüves nagypálya, épített lelátó és székház korszerűsítés létrehozásával.
A kultúra területén a sok folyamatos szolgáltatás mellett, amelyet a városi könyvtár és a kultúrház kínál, a legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény, immáron 31 éve, a Bicskei Napok rendezvénysorozata.
Mi Bicskén tehát, a barátságos, segítőkész és adni képes jószomszéd szerepének betöltésére törekszünk, tesszük ezt azért is, mert tudva tudjuk, ez szolgálja igazán a bicskei lakosság elemi érdekeit is. Hiszen ezen cél elérésének érdekében, a magasabbra állított mércével a helyben élők is jobb szolgáltatásokhoz juthatnak az egészségügyben, a közlekedésben az oktatásban, a sport és kulturális lehetőségek területén egyaránt.
Kedves Hölgyeim és Uraim!
Térségünk legjelentősebb kulturális eseménysorozata, a Bicskei Napok, az idei évben két elkülönülő részre osztva kerül megrendezésre.
Mától vasárnapig a programjaink a sport és a sporttörténet köré csoportosulnak. 100 éves a Bicskei Torna Club apropóján, a felénk méltán híres szlogen, a „Csak a Bicske” jegyében.
Az idén, nagy népszerűségnek örvendve indult újra városunkban a gyermek néptánc oktatás. Ki ne emlékezne arra a meleg hangulatú anyák napi műsorra, amelyet gyermektáncosaink adtak szüleiknek, nagyszüleiknek e színpad, számunkra világrengető deszkáin. Elmondható, hogy immáron több mint egy éve próbálunk amatőr felnőtt együttesünkkel is. Ezen felbuzdulva a helyi kultúránkban hagyományosan nagyon erős fúvószene mellé, az idei Bicskei Napok eseménysorozatának második szakaszában, a néptánc és a népzene került kiemelt helyre.
Így láthatjuk vendégül a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekart, az ország egyik legjobb amatőr néptáncegyüttesét a Győri Lippentő Táncegyüttest és a méltán nagyhírű Csík zenekart.
Wass Albert mondja, Az ember az országút szélén című írásában:
„Nem erkölcsös dolog örökséget hagyni a gyermekre, hanem vívják csak meg maguk is, a maguk harcát az élettel. Az egyetlen örökség, amit az ember a gyermekeinek hátrahagyni köteles, az a fegyverzet, amivel ezt a harcot megharcolhatja. Egyéb örökség nem szükséges, csak lustává és elbizakodottakká teszi az embereket.”
A fegyverzetről viszont, amit adni kell, arról nem tudhat többet senki, mint a sikeres sportolók és előadóművészek, Önök itt az első sorokban.
Azt, hogy a tehetség kevés, annak kibontakoztatásához mindég verejtékes munka kell. Azt, hogy lelkesedés, reménykedés a maradandó létrehozásában, alázat, áldozatvállalás, kitartás, szorgalom, tudás és szeretet nélkül nincs siker.
Köszönjük, hogy továbbadták példamutatásukkal számunkra ezt a fegyvert, mellyel van esélyünk megharcolni saját csatáinkat.
A 31. Bicskei Napok sport és kulturális rendezvényeihez kívánok minden résztvevőnek színpadi és sport sikereket és egyben szeretném köszönetemet kifejezni mindazoknak, akik tetteikkel is segítették rendezvénysorozatunkat ebben az évben is életre hívni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára