Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 10. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

150 ezer fiatalt akar munkába állítani a kormány

150 ezer fiatalt akar munkába állítani a kormány

150 ezer fiatal munkába állását segíti majd a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban Magyarország azzal, hogy a foglalkoztatási célokra rendelkezésére álló 600 milliárd forint egyharmadát a 15-24 éves fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítására fordítja - jelentette ki a foglalkoztatáspolitikai államtitkár.

Az Európai Unióban 10 év alatt megduplázódott a munkanélküli fiatalok száma. Görögországban 100-ból 60 fiatalnak nincs munkája, de Spanyolországban is minden második fiatal állástalan. Magyarországon miközben 20 éve nem látott szinten van a foglalkoztatottság, 4 milliónál is többen dolgoznak, de a fiatalok munkanélkülisége továbbra is magas.

Az Unió állam és kormányfői novemberben, Párizsban egyeztettek a fiatalok munkalehetőségeiről. Orbán Viktor a tanácskozás után azt mondta: nem hangzott el olyan ötlet, amit Magyarország ne próbált volna ki vagy ne tett volna már meg.

„Lényegében minden hangszeren játszunk otthon, tehát olyan típusú megoldásokról beszél mindenki, amelyek már a magyar jogrendnek a részét képezik. A munkahelyvédelmi akcióterv ilyen dolog, de a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program is ilyen” – fogalmazott Orbán Viktor.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár egy pénteki rendezvényen azt mondta: a Magyarországon már alkalmazott megoldásoknak köszönhető, hogy sok fiatal jutott munkához.

„Gyakorlatilag annak köszönhető, hogy a zuhanást meg tudtuk állítani, hogy ezeket az eszközöket mi már az elmúlt években is igénybe vettük. Ezeket szeretnénk a következő időszakban erősíteni és ezzel azt elérni, hogy ebből a 200 milliárdból nagyjából a következő 7 évben mintegy 150 ezer fiatal munkába állását segítsük”- mondta Czomba Sándor.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke azt mondja: a magyar fiatalok harmada szívesen vállalkozna, ha ehhez megfelelő képzést és támogatást kapna. Kovács Patrik szerint az új vállalkozások további munkahelyeket is teremtenének.

Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségnek elnöke azt mondta: a tapasztalatokból az látszik, hogy a fiatalok előszeretettel alkalmaznak más fiatalokat a vállalkozásaikban. Ennek pedig mindenképpen egy pozitív felszívó hatása van az ifjúsági munkanélküliségre nézve – tette hozzá.

Tavaly ősszel indult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program, amelyre a kormány 7 milliárd forintot biztosított. A jelentkezők akár 6 millió forintot is kaphattak egy saját vállalkozás indítására.

A már korábban elindított első munkahelygarancia program, a munkahelyvédelmi akcióterv és a munkahelymegőrzési támogatások segítségével pedig az elmúlt években 140 ezer fiatal foglalkoztatását segítette az állam.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.