Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Március 24. 13:28, kedd | Külföld
Forrás: http://444.hu

148 emberrel lezuhant egy Germanwings-gép az Alpokban

148 emberrel lezuhant egy Germanwings-gép az Alpokban

A Barcelona-Düsseldorf járat Dél-Franciaország felett zuhant le. 142 utas, két pilóta és négy fő személyzet utazott az A320-as Airbuson, amit a Lufthansa fapados cége, a Germanwings üzemeltetett.

A gép kis késéssel, 10:01-kor indult Barcelonából, és az eredeti menetrend szerint 11:55-kor kellett volna megérkeznie Düsseldorfba.

Francois Hollande francia elnök szerint nincsenek túlélők. A gép Digne és Barcelonnette települések között zuhant le, az Alpok egy olyan részén, ahol 3000 méter körüli hegyek magasodnak, köztük népszerű síterepekkel. Pierre-Henry Bradet francia belügyi szóvivő szerint már meg is találták a roncs néhány darabját.
A Bild értesülései szerint 150 rendőrt, a Spiegel szerint összesen 400 embert mozgósítottak a roncsok és az esetleges túlélők felkutatására, de a munkálatokat nehezíti, hogy a gép nagy magasságban, 2000 méteren zuhant le, ahova csak helikopterekkel tudják szállítani őket.

A Flightradar képén jól látszik, pontosan hol tűnt el a gép, és az is, hogy mindössze 2000 méter magasságban repült, miután az előző percekben percenként nagyjából 1 kilométernyit ereszkedett, 11 000 méteres magasságból. A repülési magassági adatokból látszik, hogy a gép 8-9 percig zuhant.

A Flightradar oldalán vissza is lehet játszani a lezuhant gép teljes útvonalát. Ezen jól látszik, hogy a Barcelonából induló gép még a Földközi-tenger felett elérte a 11 000 méteres magasságot, majd a francia szárazföld fölé érve gyorsan elkezdett ereszkedni. Hogy ezt mi okozhatta, arra az Airbus illetékesei megfelelő információk hiányában még nem tudtak válaszolni.

A gép roncsait a párizsi légiirányítás útmutatása alapján Prads-Haute-Bléone közelében találta meg egy katonai helikopter.

Carsten Spohr, a German Wingset is tulajdonló Lufthansa elnöke, Carsten Spohr is részvétét nyilvánította. Azt írta, hogy “egyelőre még nem tudjuk pontosan, mi történt a 4U9525-ös járattal”.

A lezuhant Airbus 24 éves volt, és 1991 óta volt a Lufthansa tulajdonában. 2003-ig a német légitársaság használta, utána került át fapados leányvállalatához. Az A320-as egyébként a Boeing 737 mögött a világ második legnépszerűbb repülőgépe.

A repülőgép célállomásán, a düsseldorfi reptér információs tábláján még szerepel a járat száma, de érkezési időt már nem írnak. A Bild értesülései szerint a gép utasainak rokonait egy, a nyilvánosság elől elzárt terembe terelték, ahol már krízissegítők várták őket.

Egy Twitteren megjelent fotó, amit az egyik kutatóhelikopteren utazó France2-s újságíró töltött fel arról a területről, ahol a gép lezuhant.
Fotó: AirLive.net via France2 / Twitter

A Germanwings szóvivője a délután három órás, kölni sajtótájékoztatón elmondta, hogy ennek a gépnek az utolsó rutinellenőrzése tegnap történt, és 2013 nyarán volt utoljára nagyobb szervizelésen. A gépet vezető pilótának több mint tízéves rutinja volt, ezzel a repülővel pedig már több mint 6000 órát töltöttek a magasban. A Lufthansa technikai csoportja úton van a helyszínre, de addig, amíg nem vizsgáltak át mindent, nem tudnak semmit mondani a baleset okairól.

"A repülőgép teljesen szétroncsolódott, a legnagyobb darab, ami megmaradt belőle, nem nagyobb egy autónál" - nyilatkozta a Les Echos-nak Alpes-de-Haute-Provence megye tanácselnöke. A zuhanás helyszínén hangos robajról számoltak be szemtanúk.

Spanyol és német áldozatok

45 spanyol állampolgár halt meg a katasztrófában, jelentette be a spanyol kormány. A spanyol köztévé szerint az áldozatok többsége német állampolgár. Hollande szerint francia nincsen az áldozatok között, bár teljes bizonyossággal még mindig nem lehet nyilatkozni.

A francia elnök ezt a spanyol királlyal tartott közös sajtótájékoztatóján közölte. Arról, hogy milyen állampolgárok lehetnek az áldozatok között, azt mondta, legutóbbi információja szerint franciák nem, de török áldozatok lehetnek.

A magyar külügyminisztérium egyelőre nem tudja, utazott-e magyar állampolgár a gépen.

A Bild német lap szerint a halterni Joseph König gimnázium egy egész osztálya, 16 diák és két tanár is utazott a gépen, osztálykiránduláson voltak.

Nehezen férni a roncsokhoz

A katasztrófa a francia Alpokban történt. A francia belügyminisztérium közlése szerint a gép roncsait Barcelonnette-től délre találták meg, írja a Spiegel. Alain Vidalies közlekedési államtitkár további részleteket árult el: a repülőgép az Estrop hegységnél zuhant le egy hóval borított területen, amelyet csak helikopterrel lehet megközelíteni.

Három, egyenként 80 fős tűzoltó-különítmény tart a helyszínre, valamint szintén három, 70 fős szakasz rohamrendőr és csendőr, írja a Le Monde. A Bouches-du-Rhône-i katasztrófavédelem már megszervezte, hogy juthatnak el a helyszínre - írta a Provence helyi oldal. A mentőcsapatban tűzoltók, katasztrófavédelmisek, orvosok és repülési szakemberek is helyet kapnak.

Hollande azt mondta délben, hogy a mentőcsapatok csak néhány óra múlva tudnak a helyszínre érni.

Az AccuWeather időjárási honlap szerint borzalmas időjárásra számíthatnak a mentőcsapatok. Az elkövetkező 12 órában ugyanis egy viharzóna érkezik Barcelonette térségébe esővel és hóval, ami a rossz megközelíthetőséggel megfejelve nagyon lelassíthatja a roncsok és az áldozatok felkutatását.

10:41-kor eltűnt a radarról

A 4U9525 jelzésű járatnak 9:35-kor kellett volna indulnia Barcelonából, de a Flightradar24.com adatai szerint csak 10-kor startolt el. A gépnek 11:55-kor kellett volna megérkeznie Düsseldorfba.

A Le Monde azt írja, hogy 10:41-kor tűnt el a radarokról, miután percenként 1000 métert vesztett a magasságából. A Le Monde szerint a percenkénti 1000 méteres ereszkedés gyors, de zuhanásnak semmiképp nem tekinthető. A nyomvonalat itt lehet követni.

Alain Vidalies közlekedési államtitkár szerint 10 óra 47 perckor érkezett a vészjelzés, ami szerint 5000 láb magasan a gép „abnormális” helyzetbe került. „Kicsivel később” zuhant le a gép, írja a Le Figaro.

A gép 6800 láb (2000 méter) magasságban tűnt el a radarok képernyőjéről.

Nem volt nagyon rossz idő

Az időjárási körülmények nem voltak különösen rosszak délelőtt. A Chaîne Météo francia meteorológiai oldal szerint a zuhanáskor nyugodt volt az időjárás az

Alpokban, a gép talán egy olyan zónán haladt át, ahol instabil volt az időjárás.

Egyelőre semmit nem lehet tudni arról, hogy műszaki hiba, pilótahiba vagy esetleg terrorcselekmény áll a katasztrófa hátterében.

http://index.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).