Hírek
2014. Szeptember 29. 13:16, hétfő |
Életmód
Forrás: http://www.origo.hu
Nem záptojás, csak száznapos

A száznapos tojás izgalmas kihívás. Nem az a pikkpakk elkészülő étel, amit húsz perc alatt összedobunk.Ezzel bizony dolgozni kell, de aki kedveli az ázsiai csemegét, tudja, hogy megéri.
Sokan, akik még nem kóstolták, ódzkodnak tőle, hogy biztos büdös, záp és csak az őrült kínaiak, meg az őket majmolók képesek lenyelni.
Ennek ellenére a száznapos tojás egyáltalán nem büdös, a hosszú készítési eljárás során is megtartja a tojásra jellemző aromákat, igaz, néhányat felnagyít és kiegészít új, izgalmas ízekkel.
Persze az, hogy a megszokott áttetsző, vagy megfőzve fehér szín megváltozik, és zöldesfekete lesz, képes eltántorítani a konzervatívabbakat attól, hogy megkóstolják – ezt tovább nehezíti, hogy a sima kínai büfékben, melyeknek általában semmi köze sincs a tradicionális konyhához, nem is kapható.
Az eredettörténet
A Ming-dinasztia (1368–1644) óta ismert étel. A legenda szerint először egy mészégető házánál készült véletlenül, amit a kíváncsi gazda megkóstolt. Nagyon hamar népszerű lett, ma már környező ázsiai országokban is előfordul, leginkább azokban, melyekre a kínai konyha erős hatást gyakorolt; a magyar turisták legkönnyebben Thaiföldön kóstolhatják meg. Levesekben, előételként, vagy apróra kockázva rizsben is találkozhatunk vele; kellemes erős, izgalmasan sajátos aromája többféle ételt képes feldobni, de önmagában is finom, pláne, ha friss reszelt gyömbért kínálnak mellé.
Mivel feltett szándékunk, hogy száznapos tojást készítsünk, alaposan mélyére ástunk a dolognak. Miután kikristályosodott a megfelelő metódus, megértettük, miért nem pepecsel ezzel senki – az időn túl rengeteg olyan alapanyag szükséges, amelyet nem találunk meg sem az élelmiszerboltban, sem a kiskertben.
Kell kacsatojás, amit egy kín beszerezni, kereskedelmi forgalomban nincs is itthon. Ha nincs, tyúk vagy fürjtojás is megfelelő. Szükség lesz finom keményfahamura és faszénhamura is. Tiszta oltott meszet is veszünk, de nem elhanyagolható apróság a rizspelyva sem – ez olyan alapanyag, amit a hobbi-pirotechnikusok használnak, talán rajtuk keresztül be tudjuk majd szerezni. A só, meg az agyag nem lesz gond, ahogy a fekete tea sem. Ugye, nem szokványos anyagok egy tojásos reggelihez?
Miért lesz fekete?
Az alapanyagokat összekeverve csodálatos reakció indul be, aminek eredményeként fermentálódik a tojás. Hozzá kell tenni, hogy manapság nem csak így készül, hiszen vegyi úton mindez meggyorsítható, nem kell három hónapig várni, hetek alatt befeketedik – sajnos a vendéglátásban már szinte csak ilyet tesznek az asztalra.
Készítettek már száznapos tojást?
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 13. 08:59, vasárnap | Életmód
Zenés kastélytúra is várja a közönséget a pápai Haydn Fesztiválon
Koncertek, zenetörténeti városi séta és zenés kastélytúra is várja a közönséget a Budapesti Vonósok 28. Haydn Fesztiválján július 18. és 20. között Pápán.
2025. Július 12. 08:40, szombat | Életmód
ESET: az internetezők negyede egyáltalán nem fél a csalásoktól
2025. Július 11. 09:13, péntek | Életmód
Sziget - Éjszakai jegyet vezettek be az idei fesztiválra
Kedvezményes éjszakai jegyet vezettek be az idei Sziget fesztiválra, amivel megújult és új helyszíneken rendezendő programok is látogathatóak - közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.
2025. Július 11. 09:09, péntek | Életmód
Axiom-4 - Hétfőn indulhat haza Kapu Tibor
Hétfőn indulhat haza Kapu Tibor kutatóűrhajós - közölte a HUNOR - Magyar űrhajós Program csütörtök este a Facebook-oldalán.