Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Szeptember 30. 11:06, kedd | Életmód
Forrás: http://sutitakarok.cafeblog.hu

Csodakeksz M&M's cukorkával - Gyerekek kedvence!

 Csodakeksz M&M's cukorkával - Gyerekek kedvence!

Képzeljük el a pillanatot, amikor beleharapunk az omlós, vajas, vaníliás kekszbe, majd jön egy roppanás, és a jól ismert cukormázíz, csokikrém. Mennyei.

És még azért is mennyei, mert a tésztát összedobni 8 perc (akár előző nap is megcsinálhatjuk), utána pedig futószalagon sülnek a kis kekszek kb. 10 percig, és mindezek után ott áll egy tálcányi házi keksz, aminek se a gyerekek, se a felnőttek nem tudnak majd ellenállni. Az M&M’s cukorka pedig csak meggy a habon.

Nekem kiskoromban, amikor bejöttek a csak-a-szádban-olvad-nem-a-kezedben cukorkák, ez a keksz jelentette volna a mennyországot. Dupla édesség. Nem csak cukorkát ehetek, hanem kekszbe ágyazott cukorkát. Legjobb! :)

Azért így, pár év elteltével a gyerekkorom után ( :p ) sem volt kérdés, hogy akarok-e ilyen kekszet. Persze, hogy akarok! Na de jött a gyártástechnológiai kérdés: vajon kibírják-e a cukordrazsék a sütést? Nem lesz-e a végén egy színezőktől szétfolyt kekszem, fehér cukorkákkal? És a lényeg: vajon itt is igaz lesz-e, hogy csak a számban olvad (sütés közben nem)?

Láttam én már ilyen amerikai kekszeket, meg más sütiket M&M’s darabokkal, de hát majd pont elhiszem a profitgyáros, kapitalista reklámszlogeneknek, hogy épen maradnak a cukorkák, mi?! J Na nem! Ismét a kísérleti nyúl szerepe várt rám, mint a blog indulása óta annyiszor már, de hát ilyenkor nincs mit tenni, fel kell áldozni magam. És fel kellett áldozni egy kis keksz tésztát a múltkori zabkekszből, hogy újabb tudományos kísérletnek adjak teret a konyhámban. Így a csokis zabkekszek mellett sült 3 darab M&M’s-es, és jött az izgulás, hogy milyenek lesznek. Mindegyik kekszre öt darab cukorkát nyomtam, gondoltam így már reprezentatív lesz a minta.

Azt kell, hogy mondjam, hogy az M&M’s marketingesei a legőszintébb emberek a világon. Ezeknek a kis színes cuccoknak az ég egy adta világon S E M M I bajuk nem lett a sütőben töltött 10 perc alatt. A maximum annyi volt, hogy talán 2 db cukorkán megrepedt a cukormáz, de ez csak kb. nagyítóval látszik. Semmi festékfolyás, semmi szétrobbanás, semmi kifehéredés! Huhhh, megnyugodtam.

Létezik az amerikai álom! :) Nem ma kezdtem az M&M’s tesztelést (kiskoromban rendszeresen a zárt markomban tartottam pár cukorkát, hogy megnézzem nem olvad-e meg, eredmény rendben, pipa), és egy világ dőlt volna össze bennem, ha felfedezem a világnak egy olyan szegletét, ahol nem állja meg a helyét a reklámszlogen. De az M&M’s-es kekszeknek ettől kezdve semmi nem parancsolhat álljt, buzdítanék mindenkit, hogy készítse el, főleg akinél gyerkőcök vannak! Szerintem imádni fogják! :)

Hozzávalók (kb. 35 db kekszhez):

20 dkg vaj (tényleg vaj, egy grammnyi sem helyettesíthető margarinnal! szigor van!)
12 dkg cukor
1 db tojássárgája
28 dkg liszt (10 dkg liszt helyett használhatunk őrölt zabpelyhet)
1 ek. kakaópor
2-3 ek. házi vaníliás cukor / 2 zacsi vanillincukor
M&M’s cukorkák

Az a nagyon jó még ebben a kekszben, hogy a tésztájához csak annyit kell csinálni, hogy mixerrel kihabosítjuk a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, meg a tojássárgájával. Ezután fakanálra váltunk és elkezdjük beledolgozni a lisztet és a kakaóport. Amikor már valamennyi lisztet felvett, kézzel folytatjuk, amíg kis labdacs nem lesz. A tésztának jót tesz, ha pihentetjük egy kicsit, folpackba csomagolva tegyük hűtőbe min. fél órára, de egy egész estét is kibír ott.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Két gáztepsit leterítünk sütőpapírral, majd egyenlő nagyságú, diónyi gombócokat helyezünk el rajtuk a keksztésztából. Tenyerünkkel, vagy egy pohár aljával lenyomjuk, és már csak a cukorkák hiányoznak. Pár darabot kicsit belenyomunk a tésztába, és mehetnek a sütőbe. Kb. 10 perc elég nekik, ha azt látjuk, hogy a széle már barnul, akkor egyből szedjük ki, és tegyük le a tepsit valami hideg felületre (márvány, vagy padlólap).

Egy pohár tejjel isteni, és ennél a keksznél is csempészhetünk bele egy kis egészséges vonalat, ha a liszt egy részét lecseréljük zabpehelyre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.