Városlista
2019. november 12, kedd - Jónás, Renátó

Hírek

2016. Február 23. 07:54, kedd | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

A szlovén parlament engedélyezte a hadsereg bevetését a határokon

 A szlovén parlament engedélyezte a hadsereg bevetését a határokon

A szlovén parlament rendkívüli ülésén több mint kétharmados többséggel engedélyezte a hadsereg ideiglenes bevetését az ország határain és rendőrségi jogosítványokkal történő felruházását a migránsáradat irányítására.

Az erre vonatkozó döntést a jelenlévők közül 69-en támogatták, és öten szavaztak ellene a 90 tagú parlamentben a hétfő késő esti szavazáson - jelentette be Milan Brglez parlamenti elnök.

A határozat értelmében a hadsereg az ország határai mentén jogosult lesz három hónapig a rendőri erőkkel közösen eljárni: tömeget irányíthat, ideiglenesen korlátozhatja a mozgásszabadságot, sőt tömeget akár fel is oszlathat.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök a törvényhozás ülését megelőző sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a katonák határra vezénylése nem hadműveletet jelent, hanem arról van szó, hogy segítenek a rendőröknek a határ őrizni és a regisztrációs pontok felé terelni azokat a migránsokat, akik esetleg a zöldhatáron keresztül lépnének be Szlovénia területére. A rendőröknek segítő katonák számát attól függően határozzák meg, hogy mekkora migránsáradattal néznek szembe.

A szlovén kormány tavaly októberben a migránsválság kezelése érdekében kezdeményezte a védelmi törvény módosítását, amellyel engedélyezik a hadsereg bevetését a határon. A törvényhozás ezt el is fogadta, ám az ügy nagy belpolitikai vihart kavart. Az Egyesült Baloldal (ZL) nevű pártszövetség, amelynek hat parlamenti képviselője van a szlovén nemzetgyűlésben, népszavazást kezdeményezett és az alkotmánybírósághoz fordult. Azzal vádolta a kormányt, hogy militarizálni akarja az országot. A parlament viszont úgy döntött, hogy nemzetbiztonsági kérdésekben nem tartható népszavazás, és az alkotmánybíróság is hasonló indokkal hagyta jóvá a parlament korábbi döntését. A törvény csak ezután léphetett hatályba.

A parlament mindazonáltal korlátozta a haderő határ menti alkalmazását. A hadsereg ottani bevetését, rendőrségi jogkörökkel történő felruházását csakis az alsóház, a nemzetgyűlés engedélyezheti kétharmados többséggel, három hónapra. A kormány kérésére, rendkívüli esetben az engedély további három hónappal meghosszabbítható.

Tavaly október óta, amikor Magyarország a Horvátországgal közös határán jogi határzárat léptetett életbe, több mint 450 ezer migráns lépett a kétmilliós Szlovénia területére, hogy onnan a szomszédos Ausztria, majd más nyugat-európai országok felé folytassa útját.

Ausztria múlt péntektől naponta legfeljebb 3200 főre korlátozta az országba beengedhető migránsok számát és naponta 80-ra az ország déli határainál benyújtható menedékkérelmek számát.

Címkék: határ, katona, szlovén

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 12. 08:53, kedd | Külföld

Szörnyetegnek nevezte az általa feldarabolt lányt a szentpétervári történész

Szörnyetegnek nevezte és késes támadással vádolta meg az általa meggyilkolt és feldarabolt élettársát hétfői szentpétervári bírósági tárgyalásán Oleg Szokolov történész.

2019. November 12. 07:39, kedd | Külföld

Titokban milliók egészségügyi adataihoz jutott hozzá a Google

A Google médiaóriás titokban amerikaiak millióinak egészségügyi adataihoz jutott hozzá az Egyesült Államok 21 tagállamában - jelentette a The Wall Street Journal című amerikai lap.

2019. November 12. 07:38, kedd | Külföld

Izrael háborús készültséget rendelt el az ország déli részén

Háborús készültséget rendeltek el kedden Izrael déli részén, a helyi rádió arra szólította fel az embereket, csak akkor utazzanak Tel-Avivba és környékére, ha feltétlenül szükséges.

2019. November 12. 06:44, kedd | Külföld

Holtan találtak Isztambulban egy volt brit katonai hírszerzőt

Holtan találták hétfő reggel Isztambul James Le Mesurier volt brit katonai hírszerzőt, biztonságpolitikai tanácsadót, a fehér sisakosokként ismert, Szíriában tevékenykedő önkéntes polgári védelmi erők egyik alapítóját